keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Ulvilan murhamysteeri (2014) - Lehdon manifesti


Ulvilan murhamysteeri on harvinaisen paska dokumentti. Elokuva on kyllä hienosti kuvattu ja leikattu. Se pitää otteessaan. Mutta ohjaaja Pekka Lehdon ihastus Anneli Aueria kohtaan on vähän liiankin näkyvää. Miten mies ei ole voinut dokumenttia tehdessään tajuta miten psykopaattista Auerin käytös on? Ja vielä tarkemmin sitä, että hän on syyllinen. Murhadokumentilta, jonka oikeuskäsittely on vielä kesken, odottaisi edes jonkintason objektiivista näkökulmaa aiheeseen, mutta ei. Lehdolla on päähänpinttymä huppupäisestä murhaajasta. Huppupää on lätkäisty leffan julisteeseenkin. Really?

Elokuva tarjoilee kyllä hienoa ja harvinaislaatuista materiaalia poliisinkuulusteluista sekä mm. erittäin mielenkiintoisen pätkän valheenpaljastuskokeesta. Jotenkin kummallisesti Lehto jättää kuitenkin mainitsematta kaikki ne seikat, jotka tukevat faktaa siitä että Auer on miehensä murhaaja. Sen sijaan hän luettelee hypoteettisia väitteitä, jotka "eivät kumoa mahdollisuutta ulkopuoliseen tekijään". Lisäksi mässäillään itkevillä lapsilla, perhekuvilla ja uudelleen itkevillä lapsilla. Ja niin, on sinne sekaan saatu ne pakolliset kuvat kiltistä perheenäidistä ankeassa putkassakin. Huoh.

Poliisit, syyttäjät ja media asetetaan täysin naurunalaiseksi. Osin syystä, osin perusteettomasti. Suurin tragedia, itse tragedian jälkeen on kuitenkin poliisin aivan amatöörimäinen käyttäytyminen murhapaikan tutkimuksissa. Auerin verijälkiä ei tutkittu. Mitä vittua? Poliisit tallustelivat murhapaikalla, sotkivat jäljet, eivät pidättäneet Aueria, vaan antoivat hänelle kaikki mahdollisuudet ensin piilottaa ja sitten lopullisesti hävittää veriset vaatteensa ja lyömäaseen. Poliisi ei tehnyt oikeastaan mitään oikein saapuessaan rikospaikalle. Ei yhtään mitään. Ja nyt meillä on jäljellä pelkkä kaaos, eikä syyllistä saada koskaan tuomittua, ei ilman tunnustusta. Ai niin, sekin jo tuli, siis tunnustus, mutta eihän sillä olekaan jostain kumman syystä painoarvoa.

No anyway, Ulvilan murhamysteeri on mielenkiintoinen elokuva niille, jotka tapaukseen ovat jo ennestään perehtyneet. Muille leffa on pelkkää propagandaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti