keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Mennen tullen (2000)

Jukka Rasila, Suomen ensimmäinen toimintasankari.

Mennen tullen on Ylen tuottama, Julmahuvi-porukan kyhäämä neliosainen minisarja. Kokonaisuudessaan ohjelma on parituntisen elokuvan mittainen, itseasiassa harmi ettei ohjelmaa tehty elokuvan muodossa. Sellaisena se olisi tavoittanut huomattavasti suuremman yleisön. Mennen tullen löytyy Studio Julmahuvin DVD-boksilta, ja jos en erehdy, sitä on myyty myös omana painoksenaan. Studio Julmahuvin katsominen ennen Mennen tullenia auttaa varmasti ymmärtämään kuvioiden ja hahmojen taustoja, mutta ei se välttämätöntä ole. Ihan erilliset teokset ne kuitenkin ovat. Mennen tullen on todella vaikea kategorisoida, toisaalta se on salapoliisijännäri, toisaalta komedia ja toisaalta scifi/fantasia. Se ei siltikään ole mikään epämääräinen tilkkutäkki, vaan hienosti toimiva kokonaisuus.


Pääelementtinä sarjassa toimii metro. Maanalaisesta on luotu mystinen ja pelottava onkalo, jonne laskeutumisesta seuraa vähintäänkin kuolema. Toinen keskeinen tapahtumapaikka on Pasilassa sijaitseva Ohjelmakeskus. Tv-maailman ympärille on kehitetty täysin oma fantasiamaailmansa, jossa kaikki lähetykset tulevat suorana ja televisio toimii eräänlaisena jumala-laitteena. Ota tuosta nyt sitten selvää. Jokatapauksessa Mennen tullen on todella moniulotteinen ja jopa yhteiskunnallisesti kantaaottava teos. Mukaan on saatu mahdutettua jopa idea maan alla asuvista tontuista(!?).


Harvinaislaatuisen sarjasta tekee myös musiikin käyttö. Jaksoissa soi mm. Fight Clubin tunnusmusaa, Jan Hammerin Miami Vice-sävellyksiä sekä monia kansainvälisiä hittibiisejä. Sarjan budjetti on ollut varmasti aika tähtitieteellinen, verrattuna muihin aikalaisiinsa. Mennen tullen on ajaton. Vaikka 70-luku (sekä 80-luku) onkin tiheään tahtiin pilkan kohteena, ei tarvitse olla elänyt tuota aikaa ymmärtääkseen huumoria. Pieni yleissivistys auttaa silti ymmärtämään useita viittauksia muunmuassa ajan populaarikulttuuriin.



Twin Peaks anyone?

Mikä parasta, Mennen tullenin huumori kestää loputtomasti katselukertoja. Levyn saa pyörittää kirjaimellisesti loppuun ennen kuin vitsit käyvät vanhoiksi. Useampi katselukerta on muutenkin ehdoton jos tahtoo kaiken mahdollisen poimia. Ensimmäiseen jaksoon on upotettu loputtomasti pieniä johtolankoja ja jippoja jotka ensimmäisellä katselukerralla menevät täysin ohi. DVD:ltä löytyy ekstramateriaaleina erilaisia klippejä ja poistettuja kohtauksia. Nämä klipit joista itse ohjelmassa näytetään vain lähinnä muutaman sekunnin pätkiä toimivat kokonaan itsenäisinä sketseinä. Hienoa nähdä kuinka paljon vaivaa tämän palapelin kasaaminen on vaatinut.

-Me and Marshuu... On a boat!

Mennen tullen on kaiken tämän lisäksi vielä koskettava kertomus ystävyydestä ja kuolemasta. Kyllä, koskettava! Henkilöhahmot eivät ole pelkkiä irtoperuukkeja ja maskeja, vaan oikeasti moniulotteisia ja persoonallisia ihmisiä. Harvasta näinkin hullusta komediasta pystyy sanomaan samaa. Tietysti näyttelijätkin ovat Suomen kärkijoukkoa, erityismaininnat antaisin Jukka Rasilalle ja Tommi Korpelalle, tosin kyllä Janne Reinikainen ja Petteri Summanen pääsevät myös loistamaan. Jokaisella näyttelijällä on useita rooleja, välillä jopa saman kohtauksen sisällä. Jani Volanenkin vilahtaa muutamassa pienessä roolissa. Muuten hän keskittyy kameran takana olemiseen.


Mikä tuo saksalainen laulu on joka tässä hienossa kohtauksessa soi? En muista...

Mennen tullen on ehdottomasti television merkkipaaluja. Se on yksi parhaista tuotoksista mitä Suomessa on viihdealalla ikinä tehty. Näköjään sarja esitettiin uusintana vuoden alussa ja ylen sivuilta löytyy ainakin osa jaksoista. Hienoa nähdä että tätä merkkiteosta yhä arvostetaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti