torstai 3. huhtikuuta 2014

Jani Volanen on Suomen Luke Skywalker

                       Toini ja Heikki Haaman showsta 90-luvun alusta. Vai oliko se Toni ja Heikki Haaman...

En tiedä mitä tuo otsikko tarkoittaa, mutta Jani Volanen on yksi harvoista suomalaisista viihdealan neroista. Ehkä jopa ainoa, jolla on todellista visiota siitä mitä huumori on (Studio Julmahuvi 1998, Ihmebantu 2009). Tai miten luodaan oikeasti hyvä mysteerijännäri, joka on samaan aikaan aivan älyttömän hauska (Mennen tullen 2000). Tämän lisäksi mies on yksi Suomen lahjakkaimmista näyttelijöistä (Miehen työ 2007, Helppo elämä 2009-2010). Missä viipyy Korpelan ja Volasen pari vuotta sitten aloittama kokoillan pitkä leffa? Joku M/S romantica vai mikä sen nimi olikaan. Eikö käsikirjoitus saanutkaan elokuvasäätiön tukea?

Rumble, Volasen ohjaama tv-elokuva vuodelta 2002, todisti miehen olevan yksi taidokkaimmista suomalaisista ohjaajista. Jos nyt Studio Julmahuvi siis sivuutetaan. Joka tapauksessa Tommi Korpela/Jani Volanen kombinaatio tuntuu olevan voittamaton. Oli kyse sitten näyttelijöinä tai kameran takana käsikirjoittamassa, lopputulos on aina kultaa. Jani Volanen voisi elokuvallisilta ansioiltaan olla jopa Suomen David Lynch, jos hän vaan tekisi elokuvia. Onhan Ihmebantussa Lynch-vaikutteet ilmiselvät. Ja tämä ei ole vitsi.

Eikä mikään hauskuudessaan tietystikään voita Jani Volasta kiroilemassa kuvaruudussa. Varsinkin se v-sana toimii aina. Ensi vuonna pitäisi tulla telkkariin Korpelan ja Janne Reinikaisen (näyttelijä/ohjaaja Julmahuvi-porukasta) kirjoittama komediasarja. Toivottavasti Volaselle löytyy edes jokin pieni rooli kameran edestä, tai sitten ohjaajana. Tuntuu että tyyppi on kadonnut kokonaan maan alle Putouksen ensimmäisen kauden ja huumesienikohun jälkeen. Ehkä toipumistyö on vielä itse kullakin kesken. Sillä välin kannattaa katsella Rumblea Dillinger-pizzan kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti