keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

The Beach Boys: All Summer Long (1964)

Kesä lähestyy. On siis aika arvostella kesämusiikin kansainvälinen Opus Magnum. Kyseessä on tietysti Beach Boys-yhtyeen kuudes studioalbumi All Summer Long. Tämä albumi on vaan aika epeli, tänä kesänä 50-vuotta täyttävä levy joka jaksaa vieläkin yllättää ja koskettaa. Hyvä musiikki ei vanhene. Levy sisältää mm. hitit I Get Around, All Summer Long, Little Honda ja Wendy. I Get Around ja Little Honda ovat parhaat bändin "autobiiseistä". Pitää myös muistaa että All Summer Long lopettaa Beach Boysin fun in the sun-vaiheen. Tämän teoksen jälkeen aihepiiri oli jo aikalailla lypsetty loppuun.

 GO!

Hushabye on levyn ainoa cover. Kyseessä on kuitenkin yksi bändin uran parhaista cover-vedoista, joten sen moittiminen on täysin aiheetonta. Levyllä on myöskin yksi instrumentaali, Carl's Big Chance. Vielä -63, Surfin U.S.A:n aikoihin bändi luotti instrumentaaleihin niin paljon että kyseisen albumin kappaleista melkein puolet ovat instrumentaalisia. All Summer Longin biisit ovat olleet erittäin mallikkaasti edustettuina myös elokuvissa. Mm. George Lucasin American Graffitin lopputeksteissä soi levyn nimikkoraita. Girls On the Beach-niminen elokuvakin on olemassa. Beach Boys jopa esiintyy kyseisessä pätkässä.

Do You Remember? on levyn heikoin kappale, lähinnä sanojensa takia. Toinen kappale jossa korviin särähtävät sanat ovat pilata kuuntelukokemuksen on Girls On the Beach. Muuten kyseessä on kyllä loistava sävellys. Mutta ne sanat...

"The girls on the beach
On the beach you'll find them there
In the sun and salty air
The girls on the beach
Are all within reach
If you know what to do

How we love to lie around
Girls with tans of golden brown
The girls on the beach
Are all within reach
And one waits there for you
(Girls on the beach)
"

Girls On the Beachin pelastaa Dennis Wilsonin laulamat rivit: "The sun in her hair
The warmth of the air / On a summer day".
Drive-In on hauska, nimensä mukaisesti Drive-in teatterista kertova kappale. "A big buttered popcorn and an extra large coke /
A few chili dogs and man I'm goin' broke!"
  
Levyn viimeinen biisi on loistava Don't Back Down. Loppuun on myöskin heitetty lyhyt pariminuuttinen täytepölinäpätkä Our Favorite Recording Sessions. Hauskaa kamaa. All Summer Long on hauska levy. Se saa kevyesti hymyilemään olematta kuitenkaan millään lailla parodiaa tai minkäänlaista huumorimusiikkia. Se saa hyvälle mielelle. Lisäksi sävellysten nerokkuus ja lauluosuuksien sovitukset ihmetyttävät jopa tällaista maallikkoa. I Get Around on yksi siisteimmistä kappaleista ja sävellyksistä ikinä. Se koostuu todella erikoisista muutamien sekuntien mittaisista, periaatteessa irrallisista pätkistä, kuten kitaraluritteluista ja vokaaliosuuksista. Nämä osuudet kuitenkin jotenkin todella kummallisesti sopivat toisiinsa kuin palapelin palaset, eikä kappaletta kuunnellessa edes tajua kuuntelevansa oikeasti hyvin monimutkaista tekelettä. Amazing!

I'm a real cool head... I'm makin' real good bread... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti