lauantai 5. huhtikuuta 2014

David Lynch: Crazy Clown Time (2011)



Okei, jos joku tänne eksynyt ei ole sitä huomannut tai vain tiedä, blogin nimi viittaa tietysti Twin Peaks-nimisen tv-sarjan mystiseen paikkaan, josta erilaiset henkiolennot ovat kotoisin. Tykkään henkiolennoista, myös Joulupukista. Ajelin pitkästä aikaa tänään autolla, kuuntelin ajaessani David Lynchin Crazy Clown Time-levyä. Tuli sellainen fiilis että tämä levy on pakko arvostella välittömästi. Koneelle päästyäni googlasin löytyykö levystä jo suomenkielisiä arvosteluita. Ensimmäinen löytämäni juttu oli Kalle Kinnusen kirjoittama lyhyt artikkeli Blue Velvetin poistetuista kohtauksista. Artikkelissa Kinnunen kutsui levyn musiikkia hölmöksi. Pidän hänen jutuistaan, mutta tuosta asiasta olen rehellisesti eri mieltä.

Varoitus tähän väliin: alla tulee olemaan todella paljon lainauksia levyn lyriikoista. Yksinkertaisesta syystä siksi että ne on niin älyttömän hyviä. Crazy Clown Time on pitkä levy, sillä on kestoa 68 minuuttia. Wikipedia on listannut genreiksi alternative rock, experimental, electronica ja trip hop. Levyn yleistunnelma on bluesia. Lynch on kirjoittanut sekä säveltänyt kaikki levyn kappaleet. Ensimmäinen laulu, Pinky's Dream on kuin kohtaus painajaismaisesta elokuvasta. Kohtaus jossa auto, tarkemmin sanottuna Dodge, kiitää öisellä tiellä. Laulajana toimii Yeah Yeah Yeahs' yhtyeen Karen O. Oudolla tavalla mielenkiintoisen kappaleesta tekee Karen O:n orgasmiset ääntelyt lauluosuuksien välissä.

Levyn toinen kappale Good Day Today on oikeastaan koko levyn ainoa "uptempoinen" laulu. Kappaleen päähenkilö on kyllästynyt synkkyyteen ja toivoo hyvää päivää. Tärkeä sanoma ja niin yksinkertainen laulu. Tyyliltään kappale edustaa synthpoppia. "Send me an angel, save me/I wanna have a good day today". Noah's Ark on levyn kolmas kohokohta. Kappale ei nimestään huolimatta liity Nooaan tai Nooan arkkiin millään lailla. Laulussa on aivan sairaan kova biitti. Sanat ovat jälleen yksinkertaisen nerokkaat: "I know a song to sing on this dark night of rain. It's the song of love."


Strange and Unproductive Thinking on erikoinen tapaus. Kyseessä on lähes kahdeksanminuuttinen, hienon biitin päälle robottivocoderin läpi vedetty monologi. Monologissa kerrotaan mm. meditaatiosta ja hammashygienian merkityksestä maailmanparannuksessa. Skippaan useimmiten kyseisen kappaleen ohi, sillä se on aika puuduttavan pitkä. Mielenkiintoinen se silti on. The Night Bell With Lightning on kitarafiilistelyinstrumentaali, suoraan Twin Peaks-maisemista. Sitä seuraava Stone's Gone Up on koko levyn kohokohta. Kappaleessa on liikkeelle pistävä rytmi ja aivan sairaan kova basso. Sanat edustavat puhdasta parhautta:

"She laughed a lot  
And he found out  
His arms 
Too long 
And his head
Too small
To crawl the way she made him feel
The sound is givin' up
I looked around
And the place was empty
That girl was funny that way
Stone's gone up babe
White light
O'r the mountain space
That night
Of stars
All the wishes I had
All the dreams I had
Stone's gone up
White light"

Nimikkoraita Crazy Clown Time on levyn heikoin kappale. Kannattaa silti vilkaista biisin hieno musiikkivideo. Löytyy Youtubesta.
            Crazy Clown Time-videolta. Hän kaataa kaljaa Sallyn päälle.

Yhdestoista kappale These Are My Friends on Stone's Gone Upin jälkeen levyn toiseksi paras kappale. Se elää täysin omassa maailmassaan:

 "I got a truck and a single bed
Got a stove, got a table painted red
Got some beer, Uuuu jeee
and a barbecue
Got two good ears 
and my eye on you"

Speed Roadster kertoo seonneesta miehestä, jonka nainen on pettänyt häntä. Mies haaveilee speed roadsterin ostamisesta, käy apteekissa ja stalkkaa entistä naisystäväänsä. Kyseessä on yksi levyn synkimmistä ja tunnelmaltaan aggressiivisimmista kappaleista.
"I know you fucked Al
He's supposed to be my pal
I guess you could say, I might be stalking you
I might be stalking you, baby"

Kaksi viimeistä laulua, Movin' On ja She Rise Up, ovat hitaampia, oudolla tavalla koskettavia lauluja. Oikeassa mielentilassa kuunneltuna ne saattavat saada jopa ns. tipan linssiin. 

"A rose stashed away
By the liars and
Its in the mirror,
I seen this text before
I dont recognize, anything, anymore
If I could fix it I would
But there is too
Blue gone"
-Movin' On

"Then she came, looking for someone, looking for me
I've got someone, someone to be around
I let her know, it's me baby
She loved me sweet, I let it be
Not giving it over
She's taken nothing from me
Just given
She came with me
I was all she had, for awhile
Then she rise up
Rising
Rising like the sun
She rise up
Shining like the sun
That light, so bright
And I knew all I can do was watch her leave"
-She Rise Up

She Rise Upissa soi mahtava, todella yksinkertainen ja raskas ohjelmoitu rumpulooppi läpi koko kappaleen. Lynchin ääni kuuluu jälleen vocoderin läpi, itseasiassa taitaa näin olla levyn jokaisessa kappaleessa. Mutta ei näistä jaksa sen tarkempaa analyysia vetää. Nämä pitää itse kuunnella.


Levyn kakkosmies Dean Hurley soittaa rumpuja sekä sekoilee tarvittaessa taustalla Fruity Loopsin kanssa. Hurley on myöskin merkattu levyn tuottajaksi. Kitaran kanssa vuorottelevat Hurley sekä Lynch. Kaikki muutkin soittimet soivat pelkästään näiden miesten käsissä. Kansitaide on tietysti Lynchin omaa. Pidin Crazy Clown Timesta aivan valtavasti heti vuonna 2011. Kuuntelen sitä edelleen joka kuukausi. Levynä se on hieman epätasainen. Strange and Unproductive Thinking sekä nimikkoraita laskevat kuuntelun mielekkyystasoa. Viime vuotinen The Big Dream on kokonaisuutena huomattavasti tasaisempi eikä häviä sisällön laadussa ollenkaan Crazy Clown Timelle, vaan jopa päinvastoin. Molemmat ovat loistavia levyjä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti