torstai 3. huhtikuuta 2014

McConaugheyn täyskäännös

En viittaa otsikolla näyttelijän käännöstä lihaksikkaasta gorillasta pitkätukkaiseksi kuolemanlaihaksi nistiksi ja takaisin normaaliksi vuodessa, vaan hänen urassaan tapahtunutta muutosta josta kaikki tällä hetkellä puhuvat.


Matthew McConaughey, 44 v. nousi tähteyteen 90-luvun lopulla turhanpäiväisten romanttisten komedioiden johtavana sankarina. Harva kuitenkaan muistaa hänen ensimmäistä elokuvarooliaan elokuvassa nimeltä Suuteleva Zombi (1993), tai sekopäisen murhaajan roolia elokuvassa Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1994). Enpä ole itsekään noita kahta vielä katsastanut. Teksasin moottorisahamurhaaja kakkonen on muuten aivan mahtava, ykkönen on taas aivan turha. Takaisin asiaan. Näin aikoinaan elokuvan How to Loose a Guy in 10 Days (2003), muistaakseni se oli ihan hauska. Kuitenkin kiinnitin eniten huomiota McConaugheyn näyttelijäkykyihin. Harmitti että tyyppi on niin kehnoissa elokuvissa.

Dallas Buyers Club (2013) oli äärimmäisen hyvä elokuva, Oscari-pysti tuli siitä ihan ansaitusti. Vaikka Leonardo Dicaprio ansaitsisi Oscarinsa vihdoin ja viimein, meni tuo palkinto tällä kertaa ihan oikeaan osoitteeseen. True Detectivessä (2014) McConaughey vetää uransa parhaan roolisuorituksen. Asiaa auttaa tietysti myös se että Rust Cohlen hahmo on kirjoitettu taitavasti. Siinä vasta moniulotteinen henkilöhahmo. Alla olevassa videossa ei pitäisi liikoja juonipaljastuksia, katsokoon ken uskaltaa:


True Detectiven innoittamana katsoin myös kasan muita Matthewn elokuvia. Killer Joe (2012), The Paperboy (2012) ja Mud (2012) edustavat kaikki hänen "uutta tulemistaan", nämä leffat ovat tyyliltään amerikan mittapuulla independent-elokuvia, pienellä budjetilla kuvattuja rikosdraamoja. Killer Joessa Matthew vetää jälleen loistavan suorituksen täysin psykopaattina tappajana. The Paperboy on keskinkertainen pätkä, mutta Mud on kolmikosta selkeästi paras. Kyseessä on eräänlainen Stand By Me:n 2000-luvun versio. McConaughey esittää poliisia sekä palkkamurhaajia pakenevaa Mudia, joka on tappanut rakastamaansa naista satuttaneen miehen. Saaressa asuessaan Mudiin törmää 14-vuotias poika. He ystävystyvät ja, no, lopun saatte lukea vaikka IMDB:stä, tai vielä mieluummin katsoa itse elokuvan.

Mud riistettiin Oscareissa, se jäi täysin huomiotta. Kyseessä on yksi 2000-luvun kauneimmista elokuvista. Elokuvan lopputeksteissä soiva The Beach Boysin Help Me, Rhonda (1965) tiivistää jollain hienolla tapaa elokuvan pointin: vaikka merkittävä elämänvaihe päättyykin, aurinko nousee silti seuraavana aamuna uudestaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti